Bebek Sünnetinde Bilinmesi Gerekenler
Kasım 5, 2019En Uygun Sünnet Yaşı Nedir?
Haziran 19, 2020Bitik (Fimozis) Nedir?
Sünnet derisinin penis başına yapışık olmasıdır. Normal bir durumdur, yeni doğan bebeklerin %96’sında vardır. Ancak bu yapışıklık sünnet derisinin ucundaki açıklığı daralttığı için bebeğin idrar yapmasını zorlaştırır ve enfekte olmasına neden olabilir. Ailelerin bunu açmaya çalışması yanlıştır. Bu fizyolojik yapışıklık zaten zamanla kendiliğinden açılacaktır. Sünnet derisinin iç yüzey salgıları ve bebekte ara sıra kendiliğinden gelişen sertleşmeler, açılmayı sağlayacaktır. Ergenlik tamamlandığında açılma tamamlanmış olur.
Bitik olan bebeklerde normalde salgılanan sıvı çok az miktarda dışarı sızar. Bunu görmek ya da fark etmek mümkün değildir. Ancak bazı bebeklerde darlık bu sıvının akmasına izin vermez. Sıvı içerde birikir. Daha sonra bu sıvı koyulaşır ve peynirimsi bir hal alır. Peynirimsi yapılar bir araya gelerek kist oluştururlar. Dışardan şişlik şeklinde görülebilir. (Sünnet işlemi sırasında biz darlığı açarız ve peynirimsi oluşumları temizleriz ).
Bitik iki önemli durumla sonuçlanabilir.
Birincisi ciddi darlığa neden olabilir ve bebeğin işemesinde sıkıntı yaratabilir. Aileler bebeğin işerken zorlandığını, kıvrandığını veya ağladığını fark edebilirler. Bazı bebeklerin pipisinin ise şiştiği adeta balonlaştığı görülebilir. Takip ve tedavisi tam yapılmazsa ciddi hasarlara neden olabilir. Tam ve kalıcı tedavisi sünnettir.
İkincisi ise peynirimsi oluşumların iltihaplanmasıdır. Sünnet derisi kızarır, şişer ve pipi başından sarı sulu akıntı olur. Bebek huzursuz olur ve işemesini rahat yapamaz. Bu durumda önce ilaç ve kremlerle tedavi denenebilir ancak kalıcı ve tam tedavisi yine sünnettir.
Bitik asla geriye doğru sıyrılmaya çalışılmamalıdır. Geriye doğru zorla sıyrıldığında, penis başından aşağıdaki olukta oturur ve penisin kan akımını engelleyerek gangrene ve organ kaybına neden olabilir. Çok önemli bir durumdur ve acil müdahale gerektirir.