Aile, doktor ve çocuk uyum içinde olduğu sürece sünnet her yaşta yapılabilir.Çocuk doğduğu günden itibaren her an yapılabilir. Bazı yaş gruplarında sünnet yaptırmanın sakıncalı olduğu söylense de bu konuda literatürde bilimsel yayın bulunmamaktadır. Benim en çok tavsiye ettiğim dönem erken bebeklik aylarıdır. Unutmayınız ki çocuğunuzun yaşı büyüdükçe, bilinç geliştikçe psikolojik stresi artacaktır.
Sünnet derisinde darlık varsa (fimozis), sık idrar yolu enfeksiyonu geçiriyorsa, pipisi iltihaplanıp şişiyorsa (balanit), idrar yapma zorluğu varsa, idrar yollarında tıkanıklık varsa bu çocukların en kısa zamanda sünnet yapılması gerekiyor.
Sünnet, birçok erkek çocuk için hayatının ilk ve son ameliyatı oluyor. Bu derece önemli bir organa yapılan cerrahi müdahalenin mutlaka konunun uzmanına, mümkünse sünnet konusunda tecrübeli hekime yaptırılması gerekiyor.
Her cerrahi müdahalenin olduğu gibi sünnetin de kendine göre bazı riskleri bulunuyor. Kanama ve enfeksiyon, en sık görülen komplikasyonlar arasında.
Yüzlerce çocuğu bir arada sünnet etmeye yetecek cerrahi sünnet aletlerini temin etmek mümkün değil. Eldeki setleri sterilize etmek için de yeterli vakit bulunmuyor. Çocuklardan birinde sarılık veya AIDS mikrobu varsa, tüm çocuklara bulaşabiliyor.
Yapılması gereken hiçbir hazırlık bulunmuyor. Çocuğun aç kalmasına gerek yok, aileler çocuklarını yedirip gelebilirler. Özel bir malzeme getirmelerine gerek yok.
Bu konuda kesin belirlenmiş standartlar ve yazılı kurallar bulunmuyor. Bu nedenle bu konuda vereceğim bilgiler 28 yıllık sünnet tecrübelerimin sonucudur. Çocuğun yaşı ne olursa olsun, sünnete bakış açısı ve düşünce tarzı erişkinlerden farklıdır. Çocukların hayal dünyası oldukça geniştir. Çocukların dünyaya ve sünnete bakış açıları bizimkinden oldukça farklı olduğu için kendisine anlatılanları bir erişkin gibi değerlendirmeyecektir. Sünnet konusunda arkadaşlarından duydukları veya büyüklerin şaka olarak söylediği birçok şeyi (örneğin baltayla kesilecek esprisi) çocuklar ciddiye alır ve kafalarında çok farklı bir sünnet portresi çizer. Bu nedenle, çocuklara sünneti en ince detaylarına kadar anlatmak birçok kez ters etkiye yol açar. Çocuklarda en fazla tepki yaratan ve korkuya yol açan iki kelime “kesme” ve “iğne”dir. “Doktor amca pipine küçük bir iğne yapacak ve sonra ucunu kesecek” şeklinde bir açıklama, biz erişkinlere son derece mantıklı gelse de çocukların hayal dünyasında oldukça farklı algılanıyor. Daha önce başka yerlerine iğne yapılmış olan bir çocuk daha bu acıyı hatırlarken şimdi en hassas yerine bunu yapılacağını öğrenince korkusu 10 kat artıyor. Bir de pipisinin tümden kesileceğini zanneden çocuk için sünnet tam anlamıyla korkunç bir olay haline geliyor. Hele bu tür bilgiler sünnetten birkaç ay önce çocuğa verilmeye başlanınca, çocuğun kabusu oluyor. Sünneti, evdeki en önemli gündem maddesi haline getirmemek ve bu konunun çocuğun yanında fazla konuşulmaması da çok önemli. Çocuğa yapılacak tüm açıklamaların sünnetten çok kısa bir süre önce ve kısa olarak yapılması, “kesilme”-“iğne” gibi kelimelerin kullanılmaması durumunda oluşacak stres en aza indirilecektir.
Sünnet derisi cerrahi olarak kesilmektedir.
Sünnetten sonraki 2 ya da 3. gün duş aldırmaya başlayabilirsiniz. Her gün duş alınması iyileşmeyi hızlandırır.
Okul sırasında uzun süre aynı şekilde oturması, veya arkadaşlarıyla şakalaşırken pipisine darbe alma ihtimali olduğu için çocuğun bir hafta okula gitmemesini öneriyorum. Okula gitmediği süre içerisinde, pipisine darbe almamak kaydıyla, sokağa çıkması, gezmesi, oyun oynaması yasak değil.
Pansuman yapılmasına gerek yoktur. Ancak her sünnet çocuğunun seyri farklı olduğundan takip sırasında doktorunuz. size gerekli önerilerde bulunacaktır.
Evet. Sünnet sonrası hemen bez bağlanabiliyor.
Hayır. Sünnet sonrasında ateş olursa, birkaç gün önce kaptığı bir mikroba bağlı ateşli bir hastalık geçiriyor olabilir. Ateş devam ederse, sebebini anlamak için çocuk uzmanına gösteriniz.
Ağrısı olmaz. Ancak bazı çocuklar ve bebekler idrar yapmaktan korkabilirler. Bu yüzden idrar yapmaları gecikebilir. Böyle bir sıkıntı yaşadığınızda hemen doktorunuzu arayınız.