Beyaz Gazete 30/11/2015
Temmuz 22, 2019HaberlerCom -30.11.2015
Temmuz 22, 2019Gebelik ve Hidronefroz
G ebelik ve Hidronefroz - Van Tıp Dergisi -15.01.2008
Serkan Deveci1, Turab Ulaşoğlu1, Ertan Adalı2, Recep Yıldızhan3 1Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji A.D. Van 2Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Van 3Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD, Van
Amaç:Bu çalışmada gebelik döneminde saptanan hidronefroz ve taş hastalığındaki izlem ve tedavileri değerlendirmek hedeflenmiştir.
Yöntem:Semptomatik gebelik hidronefrozu ve/veya taş hastalığı tanısı alan 26 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastalarda yaş, gebelik sayısı, gebelik haftası, yapılan müdahaleler, renal ultrasonografi bulguları, tam idrar tahlili ve idrar kültürü, serum kreatinini gibi parametreler değerlendirildi.
Tüm hastalara analjezik, antibiyotik ve hidrasyondan oluşan konservatif tedavi uygulandı. Buna ek olarak üriner sistemde taş yada obstrüksiyon tesbit edilen veya serum kreatinin yüksekliği yada kontrol edilemeyen kolik ağrı saptanan hastalara double J stent (DJS) veya perkütan nefrostomi yerleştirilerek gebelik sonuna değin takibe alındı.
Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen hastaların yaş ortalaması 27.7, ortalama gebelik sayısı 1.65 ve ortalama gebelik haftası 26 idi. Tam idrar tahliline göre 15hastada hematüri, 14 hastada piyüri saptandı. Bir hastada kreatinin yüksekliği tesbit edildi.
Beş hastanın idrar kültüründe üreme mevcuttu. Yirmi-altı hastanın 14’ üne DJS (%53.8), 1 tanesine perkütan nefrostomi kateteri yerleştirildi (%3.8). Onbir hastaya ise sadece konservatif tedavi uygulandı (% 42.3). Sonuç: Semptomatik gebelik hidronefrozu konservatif veya girişimsel tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilir. Semptomatik gebelik hidronefrozunda DJS ve perkütan nefrostomi kateteri uygulamaları etkin ve güvenli girişimsel tedavi yöntemleridir.
Anahtar Kelimeler: Gebelik, hidronefroz, taş, tedavi